Thursday, March 31, 2016

Satele plutitoare

La ceva mai bine de 10 km de Siem Reap se afla Tonle Sap, care ocupa un loc important in viata Cambodgiei si o mare parte din centrul acestei tari; el ofera locuitorilor oportunitati pentru un trai din pescuit si un ritm de viata dependent de capiciile naturii. Satele plutitoare nu au electricitate, pentru ca in aceasta zona singura sursa de electricitate provine de la o companie privata care percepe un dolar pe kilowatt. Satele plutitoare nu au apa potabila curenta; in timpul sezonului ploios se foloseste apa de lac, in sezonul uscat, insa…Satele plutitoare nu au clinica sau spital; in urma cu o saptamana, o femeie din sat a nascut in tuk-tuk, pentru ca drumul pana la spitalul din Siem Reap a fost prea lung.

In aceasta perioada a anului lacul s-a retras considerabil in sine si satele plutitoare sunt uscate, nu mai plutesc pe nimic; poate doar pe aer. Am luat o excurse din Siem Reap pentru vizitarea satelor si lacului. Da, o sa va reamintiti ca nu-mi plac excursiile organizate, insa de data asta, dupa cercetari amanuntite, am constatat ca este varianta cea mai potrivita. Si bine am facut pentru ca drumul care duce la satele plutitoare este neasfaltat, un drum sezonier, creat prin retragerea apelor, din pamant si nisip. In sezonul ploios se poate ajunge cu barca la Siem Reap, insa vara ai nevoie de un automobil corespunzator. Pe marginea drumului se vad terenuri agricole, unde in urma cu cateva luni era orez, si vaci schiloade pascand.

  


Din excursia organizata faceam parte vreo 12 suflete, cat sa incapa intr-un microbuz, pe langa sofer si ghid – un profesor de literatura engleza cambodgian, care s-a reprofilat pentru ca nu i-a fost repartizata o slujba la oras.

Excursia in sine a fost mai mult un raise awareness exercise, daca mai era nevoie, despre viata extrem de grea a locuitorilor din provincia cambodgiana.
Kompong Khleang este un sat de case pe barne, ai carui locuitori migreaza in sezoanele uscat si ploios inspre centrul lacului si inafara lui. Barnele au o inaltime de mai bine de trei metri si poarta urmele nivelului apei din sezonul ploios, foarte aproape de pragul casei. In sezonul uscat, insa, zona de sub casa este uscata si devine spatiu de locuit. In timpul sezonului uscat, pescarii isi muta catrafusele spre largul lacului, al carui nivel scade considerabil, uneori chiar de la 10 la 1 metru. In larg se reintaleaza restaurante plutitoare pentru turisti, care vin sa priveasca apusul soarelui (asa cum am facut si noi), barcile de pescuit, navoade si tot tacamul. In sezonul secetos pescuitul este simplu; cu un navod aruncat se aduna cantitati mari de peste si castigul este imediat. O familie de pescari poate ajunge sa castige intr-o luna 300 de dolari, ceea ce este o suma frumusica, avand in vedere ca un salariu de bugetar se invarte in jurul a 120 de dolari.
  

  

  

    

Casele pe barne, construite din lemn, au o durata de viata de aproximativ 30 de ani si costa intre 4000 si 7000 de dolari. Orice noua constructie presupune economii serioase sau, mai nou, imprumuturi la banca. Accesul la sat se face cu barca in sezonul ploios si cu masina, pe un drum improvizat, in sezonul uscat. Practic, in sezonul uscat locuitorii satelor plutitoare sunt mai mult sau mai putin izolati, zeci de barci ramanand prinse in uscat pe marginea drumului spre sat.

Satul beneficiaza de o scoala, un oficiu de politie, un fel de primarie, dar mai ales un sediu al Partidului Poporului Cambodgian, care de altfel nu lipseste din nicio comuna. Templul este intr-o continua renovare si inchis. In jurul templului, copiii se joaca un joc foarte asemanator cu ceea ce noi, in spatele blocului, numeam “tzaka” – un fel de petanque, in cazul nostru cu surprize si portofele, in cazul lor cu bani marunti si niste rotunduri de cauciuc. Unul dintre membri grupului nostru adauga o bancnota mai mare la teancul de bani, ceea ce inteteste spiritele in randul copiilor si sporeste intensitatea jocului.

  

Imediat ce coboram din microbuz, in jurul nostru se aduna femei cu pachete de caiete si creioane de vanzare, pentru copiii din sat. Localnicii sunt invatati ca vesticii sunt dispusi sa plateasca pentru educatia copiilor, si au transformat asta intr-un argument comercial. Respectivele femei sunt, cel mai probabil, mamele sau matusile copiilor carora se presupune ca le cumperi caietele si creioanele - o frumoasa schema de a mai scoate ceva dolari de la straini.

Excursia organizata are in program o vizita la o scoala de limba engleza din sat, unde ti se sugereaza o donatie. Trag speranta ca scoala functioneaza in fiecare zi si nu numai la orele la care sosesc turisti. Altfel, copiii stiu sa numere constiincios pana la 100 in limba engleza si nu intarzie sa o arate. Limba engleza este un instrument foarte util pentru cambodgieni, care se mandresc cu cunostintele cat de putine. De altfel, in Cambodgia am intalnit mult mai des localnici vorbind binisor engleza, in comparatie cu Thailanda. Asta se datoreaza in mare parte perioadei de protectorat ONU.



Localnicii nu intarzie sa explice cat de grea este viata cambodgienilor, cat de nedreapta soarta lor, de a fi prinsi intre interesele puterilor straine si de a fi tradati de acestea de fiecare data cand au sperat in primirea unui ajutor. Cateodata Cambodgia imi aminteste de Romania inceputului anilor ’90, in care printre oamenii de rand domneau haosul si confuzia si pe ici pe colo ne deplangeam soarta strainilor, in speranta unor ajutoare.  

Cambodgienii nu par sa placa pe nimeni in mod special, inafara de rege si prim-ministru; nici chiar pe chinezi, coreeni sau rusi, care investesc serios in tot felul de stabilimente si infrastructura; pe thailandezi sau pe vietnamezi nu-i pot iubi din cauza frecusurilor istorice si nu le pot ierta dorintele expansioniste peste Cambodgia; pe americani si ONU parca i-ar mai iubi dar de ce au tacut astia cand Pol Pot si gasca lui isi faceau de cap ucigandu-si co-nationalii? Francezii ce au mai construit cate ceva in Cambdgia de alta data (de aceea principalele bulevarde din marile orase poarta numele Charles de Gaulle) dar si astia au abandonat barca imediat ce n-a mai fost mare lucru de castigat. In interior, toata lumea e corupta si daca nu esti prieten cu politia sau administratia, n-ai cum sa faci nimic. Sistemul sanitar este la pamant; in spitalele publice nu merge nimeni pentru ca nu sunt instrumente si medicamente, doctorii sunt prost platiti si cer spaga. Cine isi permite merge la clinicile private. Cine nu, sta si sufera, se roaga si se chinuie pana primeste un pat in spital. Daca esti profesor, ca sa castigi un ban trebuie sa lucrezi la oras; ca sa ajungi la oras, trebuie sa stii pe cineva la ministerul educatiei sau sa dai o spaga cui trebuie; daca nu, ajungi la tara, unde nu prea e de trait… Cam acesta este discursul cambodgianului de rand… Va suna pe alocuri cunoscut?

Dupa plimbarea pe ulita principala a satului ne urcam intr-o barca ce ne va duce in largul lacului. Iesirea in natura e o sursa de bucurie si usurare dupa greutatea ultimei ore petrecute in sat…Barca inainteaza greu, nivelul apei este foarte scazut si trebuie sa lasam alte barci sa isi faca si ele loc fara sa se intepeneasca in namol. Apa e murdara. Padurile de mangrove de pe margini sugereaza frumusetea umbroasa a sezonului ploios. Printre crengi se strecoara cu delicatete soarele. Pe lac suntem debarcati la un restaurant plutitor (cu care are contract agentia), unde aseptam vreo ora apusul soarelui, facand consumatie stabilimentului. Intre timp, copii pescarilor ne ofera un spectacol circaresc, cu acrobatii de schi nautic cu o placa de lemn. Spectacolul este exersat, dar pozele sunt reusite.  
  




Pe lac, apusul soarelui aduce liniste. E pasnic si delicat; lasi grijile in urma si simti lumea din jurul tau cum respira. Dupa aceasta pauza revenim in sat, unde ne mai asteapta niste copii; au sperat poate ca vor primi ceva, dar grupul nostru nu e prea generos. Ne fac totusi cu mana… Cine stie, poate data viitoare…

  

  

Refacem drumul spre Siem Reap. Ghidul ne povesteste cum a ajuns sa lucreze in turism, cat de dezastruos este sistemul medical, cum Cambodgia este roasa de coruptie. Povestile lui sunt foarte personale; este tara lui, prim-ministrul lui; poporul lui, etc. S-a lasat intunericul si pe marginea drumului, locuitorii din sate au aprins foc cu lemne si gatesc mancarea sau lampi cu gas langa care isi petrec seara cu familia. Ghidul nostru a obosit. In curand ajungem in oras, ne intoarcem la pensiunile noastre si ne reluam calatoriile din care fiecare va ramane cu cate ceva, poate fiecare cu cate altceva... 

Wednesday, March 30, 2016

Battambang

E absolut uimitor cateodata cat de putin iti trebuie ca sa te simti fericit.
M-am trezit devreme in dimineata asta; am luat un mic dejun energizant; mi-am impachetat cochilia si am pornit prin praf la statia de autobuz. Atunci am constatat ca sunt fericita. De ce? Habar n-am, dar un fior de bucurie ma traversa si imi venea sa rad, sa ma bucur. Nu-mi dau seama de la ce…
Poate pentru ca dormisem bine, mancasem suficient, ma simteam bine, aveam pe mine tot ce-mi trebuie, inclusiv apa si masa de pranz (pentru ca drumul pana la Battambang dureaza in teorie 4 ore si in practica cine stie cat, ca orice drum in Cambodgia) si porneam din nou in descoperirea unor locuri noi. Necunoscutul, elementul surpriza, imi ofera mai mereu o stare de excitare care creeaza dependenta. Am o stare euforica de fiecare data cand imi satisfac nevoia de nou.  
Poate pentru ca uitandu-ma in jur imi dadeam seama cat de multe motive de bucurie am in comparatie cu atat de multi altii...
Poate ca era pur si simplu o impresie…

Asadar, am pornit in descoperirea Battambang-ului, un oras de provincie cambodgian, descris de ghiduri ca linistit si aflat pe panta ascendenta a dezvoltarii. Drumul pana acolo s-a scurs repejor, dupa o oprire de vreo douazeci de minute la Sisophon, unde am fost poftiti sa coboram din autobuz ca in secunda doi acesta sa dispara dupa colt (chestie care a generat ceva tensiune in randul turistilor). Pe un drum national cam paraginit (pe alocuri, mai aproape de Siem Reap, am traversat o portiune complet decopertata), am trecut prin sate, unele mai sarace, altele mai bogate. Principala activitate pare sa fie agricultura, avand in vedere ca mai multe terenuri puteau fi identificate ca agricole dupa faptul ca fusesera recent arse (in Asia de Sud Est se practica arderea resturilor ramase pe terenurile agricole dupa recoltat, pentru a pregati solul pentru o noua recolta). Cultivarea se face, insa, haotic, mai multe zone fiind lasate de izbeliste, desi ar prezenta caracteristicile unui teren cultivabil. De altfel, avand in vedere ca mai tot ce se gaseste in comertul cambodgian este de import, tind sa cred ca agricultura cambodgiana ramane o activitate la scara relativ mica. Faptul ca majoritatea produselor provin din import conduce la o supra-valorizare si te intrebi cum isi permit cambodgienii de rand sa isi faca cumparaturile zilnice. Majoritatea, destul de saraca, isi permite putin, insa cumparatori exista din categoria minoritara a celor avuti. Cambogia nu are o clasa de mijloc.

Revenind la Battambang, prima impresie este dezamagitoare. Asta dupa ce am trecut de bucuria de a constata ca de la hotel a fost trimis un tuk-tuk la statia de autobuz si n-a trebuit sa imi mai bat capul cu transportatul meu si al bagajului… Periferia orasului este un haos de nedescris: constructiile sunt ridicate intr-o lipsa de perspectiva uimitoare; e zgomot si agitatie prafuita. Tuk-tuk-ul e o motocicleta veche reasamblata, creand un nou mijloc de transport greu de descris. Banca pentru calator este imbracata intr-o patura grosuta, gen carpetele cu rapirea din serai si inconjurata cu o draperie mov. Viteza nu e incredibila; cu toate astea vantul prafos imi bate direct in fata; stau cu ochii inchisi; nu aud nimic, inafara de claxonul foarte des utilizat de sofer. Noroc ca nu avem mult de mers. Sositi la hotel, soferul de tuk-tuk imi spune ca daca doresc sa vizitez imprejurimile, imi sta la dispozitie si imi strecoara in fata un menu cu eventuale obiective turistice si preturile aferente. Ma amuza ca un tur al orasului Battambang (care se face pe jos intr-o ora) este inclus in lista pentru cinci dolari. Mi se reconfirma impresiile primelor zile din Cambodgia.
Imagineza-ti ca ajungi la un hotel in vacanta; cladirea e inca in constructie, sala de baie nu e terminata si jumatate din acoperisul camerei in care stai lipseste; insa langa  pat te intampina o sticla de sampanie. Cam asa as descrie turismul in Cambodgia…  
 

 



Hotelul este decent, la un pret de nimic – sase dolari. Dupa ce se mai domoleste caldura, indraznesc sa ma lansez in explorarea orasului. Nu e mare lucru de vazut. Centrul este traversat de raul Sanger, din care in aceasta perioada a anului a mai ramas o dara maronie.


Pe stanga raului e centrul comercial al orasului – piete si magazine; aici se instaleaza pe seara si piata de noapte (cateva tarabe cu haine si mancare). La dreapta raului este zona rezidentiala, cu hoteluri luxoase si cateva case opulente; te intrebi cine le locuieste?! Un parc strabate ambele maluri ale raului; pe seara cambodgienii vin sa faca sport, sa joace diverse jocuri, sa isi insoteasca copiii sau doar sa se plimbe.

  

  

De-o parte si alta a raului sunt asezate temple. Le vizitez pe toate. Ma izbeste, ca si la Siem Reap, constatarea ca toate templele sunt inchise. Desi cambodgienii sunt in proportie de 80% budisti, de cand am sosit in Cambodgia, niciunul dintre templele pe care le-am vizitat in orase nu a fost deschis; nu am vazut cambodgieni care sa mearga la templu sa se roage, sa aduca ofrande... Templele din Battambang par destul de noi, pe alocuri copiaza sculpturi de la Ankgor, sunt destul de putin atractive. 
  

  



  

Atmosfera orasului se aduna in cele doua – trei stradute din centrul comercial; turisti sunt putini – ceva turisti mai in varsta in jurul hotelurilor mari si doua - trei cupluri in zona comerciala. Pe strada ma opreste un tanar domn cambodgian pe motocicleta sa-mi explice ca are o scoala de limba engleza si cauta profesor de engleza pentru copii – daca nu m-ar interesa… Il refuz politicos, dar insista sa ma intrebe daca nu vreau sa ajut macar cu carti sau rechizite.  
 
Odata cu lasarea serii se aprind luminitele colorate… Pentru o secunda ai senzatia ca orasul s-a transformat; e mai putin praf, mai putin agitatie, mai racoare, mai pasnic. Pe malul raului te poti relaxa cateva minute privind culorile luminilor de vis-à-vis. Seara va fi scuta pentru ca maine e o noua zi, un nou drum, un nou oras...


 




Tuesday, March 29, 2016

Angkor

Vizita in complexul de temple de la Angkor mi-a confirmat asteptarile. Este superb, grandios, unic, asa cum mi-am imaginat ca trebuie sa fie. Dar n-am sa va povestesc despre Angkor pentru ca asta o sa gasiti in orice ghid civilizat sau pe net. Va spun mai bine cum am petrecut eu o zi in Angkor pe bicicleta.

Angkor Wat si templele din jur (nu toate, pentru ca este un complex enorm, ce se intinde pe zeci de kilometri) se pot vizita in tuk-tuk, cu bicicleta sau in tur organizat. Stiti bine ca pentru mine e exclus turul organizat cand ai alte optiuni... Am ezitat mult intre tuk-tuk si bicicleta: unii mi-au recomandat prima varianta, care este mai putin solicitanta fizic, altii au venit cu argumente despre libertatea pe care ti-o da bicicleta. Cum ma simteam in forma si vroiam sa ma bucur de ritmul meu, fara orice fel de presiune, am ramas la bicicleta. N-am plecat foarte devreme (m-am gandit ca daca tot nu prind rasaritul la 5:30, ce sens are sa ma grabesc... ?!). Pana la intrarea in parc, din oras sunt vreo 7 km, care la prima ora si pe racoare se parcurg rapid. Prima oprire este la casa de bilete. Din fericire nu e coada, achizitionezi biletul rapid, in dolari (este 20 USD pentru o zi), si te amuzi cand primesti rest vreo 20 de bilete de un dolar noi noute, pe care trebuie sa le indesi pe undeva, avand consistenta unei caramide. Dar, oamenii stiu ce stiu, pentru ca vei avea nevoie de ele mai tarziu, pe tot parcursul vizitei. Din loc in loc in parc sunt insirate chioscuri cu bauturi racoritoare, ceva de macare, fructe, tricouri, pantaloni, alte suveniruri. Comerciantii cambodgieni sunt foarte vigilenti; abia ce apari la orizont ca au si inceput sa strige dupa tine in speranta ca ai nevoie de ceva (o apa, un tricou...). Si totul costa cel putin un dolar: o sticla de apa rece de 1,5 litri - one dollar, Lady!; o cutie de cola rece - one dollar, Lady!, un mango decojit - one dollar, Lady!; un snop de banane - one dollar, Lady!, samd...

La Angkor Wat este o aglomeratie... De la intrarea principala strabati o buna bucata prin soare, pe drumul pietruit si bordat de serpi cu capete de dragoni. Pa marginea drumului sunt palmieri, in care alti comercianti inventivi au instalat sisteme rudimentare de colectare a sucului de palmier si te invita sa degusti si sa te racoresti. 
 

  

Cand in sfarsit ajungi la templul central - Bagonk - constati ca trebuie sa astepti 30 de minute la rand ca sa poti urca. Iti amintesti de cozile de la Louvre si iti dai seama ca nu e mare bai... Doar de n-ar fi asa de cald. In sfarsit, dupa jumatate de ora ma trezesc in fata scarilor si unul dintre amabilii cambodgieni care directioneaza fluxul de turisti ma informeaza ca nu pot intra asa in tremplu ca nu sunt decent imbracata!!! Asta inseamna ca am maieu, nu tricou. Ii explic ca am o esarfa pe care o pot pune peste si imi arata ca nu sunt permise esarfele. Fac drum intors; ma opresc la primul chiosc de unde cumpar un tricou cu doi dolari pe care e imprimat un elefant si scrie Cambodgia si ma intorc la coada; sar peste rand; cambodgianul ante-mentionat este intelegator si ma lasa sa intru; descopar interiorul...
  
  
  

  
Stiu pe cineva care nu mi-ar fi iertat-o sa ajung la Bakong si sa nu intru.

Pornesc apoi intr-o scurta plimbare in jungla dinprejur. Umbra copacilor este atat de reconfortanta, se aude zgomotul pasarilor, insectelor si serpilor. Din loc in loc sunt anunturi care iti atrag atentia asupra riscului agresiunii maimutelor. Dar nu intalnesc nicio maimuta in plimbarea mea... In schimb, copii cambodgieni incearca sa iti vanda orice; cu un dolar; sunt insistenti; imi apare in minte sintagma eradicarea muncii copiilor si realizez cat de diferite sunt lumile in care traim...

  

  


Pornesc mai departe pe bicicleta... in sfarsit apar maimutele... pe marginea strazii, cersesc atentie de la trecatori. 
  


Ajung la intrarea in Angkor Thom, in opinia mea, cel mai impresionant dintre ansamblurile de temple de la Angkor. Intrarea dinspre sud pastreaza sirul de statui care strajuiesc podul intacte; basorieliefurile din Bayon sunt incredibile, iar ruinele fostului palat regal demonstreaza maretia imperiului khmer. Te uimeste amploarea si forta care naste din ruinele fostei cetati; lectia istoriei este usturatoare cand peste sute de ani din fostul imperiu a ramas o tara in deriva, macinata intr-o incalceala de vointe si interese, roasa de coruptie; poti intelege frustrarea locuitorilor.

  
   
  

Imi continui drumul; parcurg inca niste kilometri si incep sa simt primele semne de oboseala. De pe marginea drumului imi cumpar fructe si cola - comerciantii sunt copii; vorbesc foarte putina engleza dar stiu sa spuna one dollar, Lady! Par sa nu inteleaga ce noroc i-a lovit de fac vanzare. Cu forte proaspete ajung la Ta Keo, un templu aflat in renovare. De altfel, multe dintre temple trec prin lucrari serioase de consolidare sau renovare, cu finantari de la guvernele prietene chinez sau indian. La Ta Keo, sa ajungi in varf e o provocare dar si mai greu e sa cobori. Scarile sunt facute din blocuri de piatra deformate, alunecoase, foarte inguste. Imi privesc cu atentie picioarele si constat ca nu au mai fost niciodata atat de murdare. Daca as scoate sandalele, ar ramane urmele albe.


Urmeaza templul Prohm, in care copacii fac regulile; au imbratisat mare parte din templu, distrugand in acest proces turnurile si incaperile templului. O priveliste inedita; trunchiurile copacilor in ipostaze surprinzatoare. Aici si la Angkor Thom s-a filmat o parte din Lara Croft: Tomp Raider.


Mai ramane un singur templu pana la finalul zilei. Apusul soarelui s-ar vedea frumos de la Banteay Kdei, doar ca azi e innorat. Cu toate astea, lumina domolita a soarelui patrunde placut printre ruine. La Banteay mai sunt putini calatori; toti suntem obositi, atarnam de pietre, contemplam apusul. 

 


La iesirea din templu comerciantii ambulanti cambodgieni au inceput sa isi stranga catrafusele; nu inceteaza, insa, sa spere intr-o ultima vanzare pe ziua de azi. 
Eu incep drumul de intoarcere spre Siem Reap - 12 kilometri de biciclit, dupa ce o zi inreaga am urcat si coborat scari, am parcurs mai bine de 20 km cu bicicleta, am hoinarit prin caldura si praf. Ultimii sapte kilometri, care leaga Angkorul de oras, sunt poate cei mai greu de parcurs. Nu te mai asteapta niciun templu de vazut; la capat e doar promisiunea unui dus si a unei portii de taitei picanti; nerabdarea e din ce in ce mai mare, dar nu chiar asa de mare incat sa nu opresc pe marginea lacului pentru un ultim portret al soarelui la apus. Sunt groaznic de obosita dar implinita de minunatiile vazute, simtite, traite.